keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Ko Lanta

Paratiisisaarelta palattu vahan aktiivisempaan ymparistoon, joten ehka nyt on taas aika kirjoitella vahan kuulumisia.
Ensimmainen iltapaiva Ko Phi Philla meni ihan vaan oman mokin kuistilla riippumatossa makoillen, kirjaa lukien ja valilla vahan torkkuen. Illalla kavin ravintelissa illallisella, sitten takas omaan mokkiin nukkumaan. Saaren paakaupungin baareista kuuluva musiikinjytke hieman heikensi younen laatua, mutta eipa se mitaan haittaa, kun muuten kaikki on niin taydellista.
Aamulla nukuin pitkaan, kavin ravintelissa aamiaisella ja parkkeerasin itseni resortin toiselle, pienemmalle biitsille rantatuoliin. En ehtinyt siina olla paria tuntia pidempaan (jos sitakaan), kun alkoi vahan ripauttelemaan vetta. No ei se mitaan, siirtyminen oman mokin kuistille riippukeinuun ja rentoutuminen sai jatkua. Siina se kummasti yhtakkia olikin mennyt koko paiva. Kaksi kirjaa luettuna, kun oli taas aika illallisen ja sitten nukkumaan.
Flunssa meinasi taas vahan kiusoitella, mutta annoin sille turpiin ja olinkin ihan ok voinneissa tiistai-aamuna. Aamiaisen jalkeen klo 11 lahdettiin kahden englantilaisen siskoksen Helenin ja Nancian kanssa 6 tunnin snorklaus- ja saarikierrosreissulle. Kulkuvalineena meilla oli yksi resortin omista pitkahantaveneista ja kuskina n.viisi sanaa englantia puhuva paikallinen heppu. Kolmesta mukanaolijasta vain yksi oli joskus snorklannut tai sukeltanut, joten Nancia paatyi meita vahan aluksi neuvomaan. Nopeasti sita tajus idean ja kokemus oli aivan alyttoman uskomattoman MAHTAVA!!! Korallit oli aivan sairaan makeita, kaloja ja kaikenmaailman pohjaolliaisia (meritahtia, merisiileja, eels=ankeriaita puoliksi hiekkaan hautautuneena odottelemassa saalistaan) oli satoja ja kaikki oli ihan kuin satua! Varit oli aivan mahtavia - kirkaan turkoosi merivesi, kalat ja korallit kaikissa sateenkaaren vareissa - aivan uskomatonta!!! Pari aavemaisen nakoista vaaleanpunaista meduusaakin nahtiin lilluskelemassa vedessa. Kaikki oli vaan NIIN upeeta, ettei oikein tajunnutkaan. Pysahdyttiin kolmella eri koralliriutalla snorklaamassa ja jokaisessa oli vaan toistaan hienompia merenelavia. Ei voi sanoa muuta kuin etta suosittelen ihan jokaiselle! Varusteisiin kuului maskin ja snorkkelin lisaksi myos rapylat, joiden kanssa oli vedessa niin ihanaa liikkua. Hirvea hinku tuli sukelluskurssille, mutta taitaa jaada ajan- ja rahanpuutteen takia talla reissulla valiin. Ensi kerralla sitten... :)
Lounastauolle pysahdyttiin aivan mahtavalle, satumaiselle, upealle rannalle Bamboo Islandilla. Valkeaa hiekkaa, kirkkaan turkoosia vetta, ei mitaan rakennuksia tai rakennelmia ja vain kourallinen ihmisia. Resortilta mukana tuotu lounas naamaan, vahan valokuvaamista ja ihmettelya ja takaisin laivaan. Ajeltiin paatilla muutamien todella upeannakoisten saarten ohi, joissa nakyi luonnon ihmeellisia muodostelmia - luolia, tippukivi-muodostelmia(?) jne. Ainoa huono puoli oli, etta englanninkielen taidoton tulkkimme ei oikein koskaan informoinut meita missa oltiin, mutta ei se mitaan. Oli niin hienoa, ettei valitetty.
Viela yksi snorklaus-stoppi ja sitten pysahdys The Island-elokuvasta tutulle saarelle. Saaren sisalla, kallioiden ymparoimana oli aivan ihana poukama, jossa valkoista rantaa ja aivan uskomattoman turkoosia vetta. Ihmisia oli kuitenkin ihan liikaa, joten lahdettiin pian pois. Poukamaan paastakseen kuljettiin saaren toisella puolella kahden pienen kallion sisaan muodostuneen tunnelin lapi. Oli laskuvesi, joten sielta paasi lapi. Kallion sisapuolella oli myos toinen, pienempi vesipoukama, joka oli ikava kylla laskuveden takia tyhja. Mutta hienoa maisemaa, anyways.
Viimeinen pysahdys ennen paluuta resortille oli taas aivan paivan kohokohta - Monkey Island. Meilla oli veneessa mukana vahan ruokaa apinoille ja ajettiin pitkahantaveneella pienelle rannalle, joka oli ymparoity erittain jyrkilla kallioilla. Kun paastiin veneella lahemmas kallioita pitkin alkoi ilmestya apinoita!! Ihania, seisaallaan sellaisia puoleen reiteen asti kokoisia aappoja. Kun tultiin veneesta rannalle pain uskaliaimmat apinoista kaveli vastaan ja mullakin oli yks apina oikeasti paidanhelmassa kiinni vaatimassa lisaa herkkuja. Joillain apinoilla oli mukana pienia poikasia, pienimmat roikkui viela aidin mahan alla kiinni. Aivan ihania! Kun ruoat oli annettu jaatiin viela hetkeksi katselemaan apinoiden pienimuotoista tappelua ja kisailua kunnes ne lahti jonossa jyrkkaa kallionkieleketta kiipeamaan kohti kotiaan. Aivan upea kokemus!!
Takaisin resortilla oltiin joskus kuuden maissa. Suihku ja sen jalkeen illalliselle ravinteliin. Olin paivan aikana polttanut selkani aika lahjakkaasti, vaikka kuinka lisailin aurinkorasvaa paivan aikana. Snorklatessa selka vaan on niin paljaana suoraan auringolle, ettei voi mitaan. Viimeiset hituset vanhasta Afer Sunista meni sinne, tanaan ostin lisaa.
Tanaan aamulla ylos, suihkuun, pakkaus ja aamiaiselle. Rinkan kantaminen selassa ei ollut palaneen selan kanssa mitaan ihan mun mielihommaa, mutta onnistui kuitenkin suhteellisen hyvin. Ainakaan olkapaat ei olleet palaneet, se helpotti. Aamiaista ravintelissa ja klo 11 maissa taksivene heitti saaren paasatamaan ja sielta toisella, isommalla paatilla tanne Ko Lantaan. Lippu maksoi taksiveneineen 400bhatia (reilu 8 euroa) ja matka kesti n.1,5h. Ko Lantan satamasta pick-upin lavalla Long Beachille ja Thai House-nimiseen paikkaan, jota Ko Phi Philla yksi tytto suositteli. Sain bungalovin hintaan 250bhatia yo (normaalihinta 600bhatia), koska toukokuun alusta taalla alkaa low season eika vieraita ole enaa kovin paljon. Tietenkin he yrittivat saada mut maksamaan sen 600bh, mutta pienoisella tinkaamisella paastiin yhteisymmarrykseen. Bajamaja vitonen (vai kutonen?) oli siis hommattu. Resort on aivan meren rannalla, bungalovilta biitsille matkaa n.150m. Rannalla IHANA ravintola, jossa aivan mahtavia rantatuoleja ja kaikki rakennettu bambusta. N.200m bungalovista toiseen suuntaan on pieni, mutta kattava 7-11, josta sain ostettua lisaa After Sunia ja meninkin heti suihkuun ja rasvaamaan itteani ennen paivan muita koitoksia. Pieni valikuolema siina samassa (=paikkarit) ja sitten rannan ihanaan ravinteliin syopottelemaan. Tilasin paistettua riisia katkaravuilla ja ananaksella ja se oli ehka parasta ruokaa mita olen koko reissun aikana syonyt! Annos tarjoiltiin ananaksen puolikkaasta ja oli NIIN hyvaa!!! Syomisen jalkeen olikin auringonlaskun aika ja kaveleskelin pitkin rantaa reilun tunnin ihailemassa taivaanrannan varimuutoksia ja kerailemassa aivan mahtavan varisia simpukankuoria.
Kun tulin takaisin huoneeseen rupesin jotain touhuamaan ja tonaisin parisangyn toista tyynya vahan syrjemmalle. Sen alla oli vaikka kuinka paljon pienia toukkia!! YOK!!! Samoja toukkia naytti tyytyvaisena ryomiskelevan pitkin bambusangyn runkoa ja sinne sisaan. Nam. Kavin respassa ja muutin viereiseen bungaloviin. (Toukot oli jotain wood wormseja) No siina bungalovissa ei nyt toimi oven lukko, joten sita pitaa huomenna vahan fiksata. Siella ei olekaan mitaan arvokasta, kun kamera ja kanny mulla on melkein aina mukana ja nyt otin luottokortinkin mukaan. Ja passin annoin respaan sailytykseen. Respan tati oli tosi pahoillaan ja meinas laittaa mut taas muuttamaan, mutta sanoin etta katsellaan asiaa huomenna uudestaan. Huomenna joku tulee katsomaan jos sais lukon korjattua, jos ei, niin muutan taas. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti